You are currently viewing Gustave Caillebotte: ο ξεχασμένος ιμπρεσιονιστής

Gustave Caillebotte: ο ξεχασμένος ιμπρεσιονιστής

Ο Gustave Caillebotte (Γκούσταβ  Καϊμπότ), γεννημένος το 1848 στο Παρίσι, ήταν ο ξεχασμένος ιμπρεσιονιστής της εποχής. Ζωγράφος, συλλέκτης και δωρητής έργων τέχνης ακολούθησε μια πιο μοντέρνα και ριζοσπαστική διαδρομή στο κίνημα του Ιμπρεσιονισμού. Για αυτό το λόγο άργησε να γίνει γνωστός στο κοινό. Προερχόμενος από ένα εύπορο οικογενειακό περιβάλλον ( η οικογένεια του απέκτησε περιουσία με την πώληση σεντονιών στους στρατούς του Ναπολέοντα του 3ου )  κατάφερε να αγοράζει έργα τέχνης φίλων του και να διοργανώνει εκθέσεις έργων τέχνης.

Η ζωγραφική του Gustave Caillebotte

Αφιέρωσε τη ζωή στη ζωγραφική. Ζωγράφισε περίπου 500 έργα τέχνης εκ των οποίων κάποια από αυτά είχαν σαν θέμα τους τη ζωή στο δρόμο και την απεικόνιση του Παρισιού. Επίσης, στα έργα του βλέπουμε απεικονίσεις δραστηριοτήτων της εποχής όπως τη βαρκάδα, κολύμπι, ιστιοπλοΐα. Τέλος, προσπάθησε στο διάβα της πορείας του να σπάσει τους κώδικες. Για αυτό το λόγο, δεν έχει πολύ αγαπητός στους κύκλους της τέχνης.

Δυο γνωστά έργα του Caillebotte

Gustave Caillebotte, La Partie de bateau, 1878, Musée d’Orsay, Paris

https://www.musee-orsay.fr/fr/oeuvres/partie-de-bateau-265643

Απεικονίζει έναν κωπηλάτη, στο ποτάμι Yerres (εκεί κοντά έμενε η οικογένεια Caillebotte).  To έργο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην έκθεση των ιμπρεσιονιστών το 1879.Η απεικόνιση αυτή μας δείχνει και την αγάπη του Caillebotte για την κωπηλάσια κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Gustave Caillebotte, Les Raboteurs de parquet, 1875, Musée d’Orsay, Paris

Το έργο ήταν το αριστούργημα του Caillebotte. Ωστόσο, η απαγόρευση από τον κριτή του Salon ήταν η αφορμή στο να μην παρουσιαστεί στην ετήσια  έκθεση των ζωγράφων που διοργάνωνε η Ακαδημία Καλών Τεχνών. Επίσης, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί την πρώτη (γυμνή) απεικόνιση εργατών που για την εποχή εκείνη ήταν κάτι ριζοσπαστικό. Τέλος, η τεχνική απεικόνισης του συγκεκριμένου πίνακα είναι για πολλούς φωτογραφική.

Το πάθος για την κηπουρική

Ο Caillebotte όπως και ο Monet είχαν μεγάλο πάθος για την κηπουρική καθώς και για τη φύση γενικότερα. Σε αντίθεση με τους άλλους ιμπρεσιονιστές που ζωγράφιζαν υπαίθριες σκηνές από τη ζωή, ο Caillebotte αναζήτησε τα μοτίβα του έξω, αλλά ξαναδούλεψε τα σκίτσα του στο στούντιο. Το 1890 επηρεάστηκε από το ιαπωνικό κίνημα.

Ο Caillebotte πέθανε σε αρκετά νωρίς, σε ηλικία 45 ετών αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος των έργων του στο γαλλικό κράτος. Το ταλέντο του  Caillebotte παρέμεινε αγνώριστο – εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικάνοι συλλέκτες ανακάλυψαν ξανά το Caillebotte το 1970 και το ευρύ γαλλόφωνο κοινό τον αναγνώρισε από τη δεκαετία του 1990. Για αυτό και πολλοί κριτικοί τέχνης του έδωσαν τον τίτλο ο ξεχασμένος ιμπρεσιονιστής.

Αφήστε μια απάντηση