Η Berthe Morisot (Μπερτ Μοριζό) η γυναίκα ζωγράφος του Ιμπρεσιονισμού, ανεξάρτητη και ελεύθερη από τις καλλιτεχνικές συμβάσεις της εποχής, έλαμψε μέσα στο καλλιτεχνικό ρεύμα του Ιμπρεσιονισμού τον 19ο αιώνα. Γεννημένη το 1841 στη Μπουρζ, στο κέντρο της Γαλλίας, ο πατέρας ήταν αρχιτέκτονας και η μητέρα της ήταν η ανιψιά του Γάλλου ζωγράφου του ροκοκό Fragonard. Η Morisot μεγάλωσε σε μια εύπορη-αστική οικογένεια και αυτό την ώθησε να ασχοληθεί με την ζωγραφική. Το 1852, η οικογένεια της μετακόμισε στο Παρίσι.
Η εκπαίδευση της Berthe Morisot
Εκείνη την εποχή , ήταν σύνηθες οι κόρες των εύπορων οικογενειών να αποκτούν μια καλλιτεχνική εκπαίδευση κυρίως από γνωστούς ζωγράφους της εποχής. Έτσι, το 1857, ο ζωγράφος Ζοζέφ Γκισάρ την ώθησε στη σχολή του Λούβρου, όπου εκεί διδάχθηκε τη ζωγραφική μαζί με την αδελφή της. Ωστόσο, επίσημα, ήταν παράνομο για τις γυναίκες να αποκτούν καλλιτεχνική εκπαίδευση την εποχή εκείνη. Την περιόδο της καλλιτεχνικής της εκπαίδευσης στο Λούβρο γνώρισε και άλλους ζωγράφους όπως ο Édouard Manet και τον Claude Monet. To 1861, ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε εξωτερικούς-ανοικτούς χώρους.
Ο γάμος με τον Eugène Manet
Το 1868 γνώρισε τον Édouard Manet και έπειτα γνώρισε τον αδελφό του Eugène Manet, τον οποίο παντρεύτηκε το 1874. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Julie Manet, η οποία απεικονίζεται σε πολλούς ιμπρεσιονιστικούς πίνακες της εποχής, όπως των ζωγράφων Édouard Manet και του Pierre-Auguste Renoir. Είναι γνωστό πως στους περισσότερους πίνακες της Berthe απεικονίζονταν μέλη της οικογένειας της, όπως και η ίδια η αδελφή της.
Το salon Του 1864 και η καλλιτεχνική πορεία της berthe morisot
Το 1864, η Berthe εξέθεσε για πρώτη φορά τα έργα της στο Salon, την επίσημη έκθεση Καλών Τεχνών. Ήταν η μόνη γυναίκα ανάμεσα σε άντρες γάλλους ζωγράφους. Εκεί συνέχισε να εκθέτει τα έργα της μέχρι το 1874. Για την εποχή της, είχε αποκτήσει τη φήμη μιας επαγγελματίας ζωγράφου. Επίσης, εκείνη την περίοδο, απέκτησε πολλούς φίλους ζωγράφους ανάμεσα τους διάσημοι καλλιτέχνες όπως ο Edgar Degas, ο Pierre -Auguste Renoir, o Claude Monet, ο Charles Baudelaire και ο Émile Zola. Μέσα από την φιλική σχέση που ανέπτυξε με κάποιους διάσημους ζωγράφους της εποχής, σχημάτισαν μια καλλιτεχνική ομάδα που πήρε την ονομασία ”Le Groupe des Batignolles”. Η ομάδα συναντιώταν σε διάφορα μικρά καφέ ή οι ιδιωτικούς χώρους, καθώς εκείνη την εποχή ήταν ανάρμοστο για μια γυναίκα να βρίσκεται ανάμεσα σε τόσους άντρες.
Η έκθεση της ομάδας το 1874, οι επόμενες εκθέσεις και ο Θάνατος της
Στην έκθεση της ομάδας το 1874, όπου ήταν και η Πρώτη Ιμπρεσιονιστική Έκθεση, η Berthe και οι υπόλοιποι ζωγράφοι της ομάδας δέχτηκαν αρνητική κριτική. Υπήρξαν, όμως και θετικές αντιδράσεις για τα έργα της. Έπειτα, την Όγδοη Ιμπρεσιονιστική Έκθεση του 1886, την χρηματοδότησαν η Berthe και ο σύζυγό της Eugène Manet.
Η Berthe Morisot πέθανε στις 2 Μαρτίου το 1895 στο Παρίσι.
Το καλλιτεχνικό στυλ της βerthe Morisot
H Morisot καθόλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας ζωγράφιζε κυρίως στιγμές της καθημερινής ζωής. Στους πίνακες της βλέπουμε κυρίως παιδιά, προσωπικές στιγμές της οικογένειας της, γυναίκες, λουλούδια. Της άρεσε να ζωγραφίζει κυρίως έξω στην ύπαιθρο, χωρίς να είναι κλεισμένη σε ένα ατελιέ. Τέλος, οι τεχνικές που χρησιμοποιούσε ήταν ακουαρέλα και παστέλ. Έπειτα, πέρασε στα χρώματα λαδιού και καθώς εξελισσόταν στη ζωγραφική, σχεδίασε με κάρβουνο και χρωματιστά μολύβια.
Τα πρώτα χρόνια τα έργα της κατακρίθηκαν και δεν γνώρισαν επιτυχία κατά την διάρκεια της ζωής. Ωστόσο, αργότερα ξεπέρασε σε πωλήσεις πολλούς καλλιτέχνες της εποχής της όπως τον Renoir, τον Degas και τον Monet.
Πηγή πληροφοριών : France Culture https://youtu.be/2afZz0ubL0E?si=lQud58e5ym-e1szj
Πηγή εικόνων : https://fr.wikipedia.org/