Όλοι έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς μια γαλλική μπαγκέτα (baguette, στα γαλλικά σημαίνει ραβδί). Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό η φήμη της είναι αδιαμφισβήτητη. Επίσης, όλοι όταν ακούμε την λέξη Γαλλία, η εικόνα που μας φθάνει στο μυαλό είναι το γαλλικό κρασί και η μπαγκέτα. Η μπαγκέτα αποτελεί σύμβολο της γαλλικής κουζίνας και του γαλλικού πολιτισμού. Επιπλέον, είναι συνδεδεμένη με την γαλλική καθημερινότητα και με διαφορετικά ιστορικά γεγονότα.Έτσι, λοιπόν ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) ψήφισε το 2022 την ένταξη της στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Γαλλική μπαγκέτα : Μύθοι και Προέλευση
Οι μύθοι και η προέλευση της μπαγκέτας είναι αρκετοί και ξεκινούν ήδη τρεις αιώνες πίσω. Ο πρώτος ξεκινά από την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης, όπου ο λοιμός θέριζε τους αγρότες και οι ευγενείς απολάμβαναν τραγανά καρβέλια. Αυτό οδήγησε σε μετέπειτα εξεγέρσεις με αποκορύφωμα την Γαλλική Επανάσταση.
Ένας άλλος μύθος βασίζει την προέλευση της μπαγκέτας από την Βιέννη. Λέγεται πως την έφερε στη Γαλλία ένας Αυστριακός αξιωματικός ο Άουγκουστ Τσανγκ που ήρθε στη Γαλλία το 1839.
Ο τρίτος συνδέει τη γαλλική μπαγκέτα με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Λένε πως ζήτησε από τους αρτοποιούς του να φτιάξουν μακρόστενα ψωμιά ώστε να είναι ευκολότερα στη μεταφορά τους από τους στρατιώτες. Επίσης, οι στρατιώτες εκείνη την περίοδο κουβαλούσαν μόνο μεγάλα καρβέλια ψωμί κάτι που ήταν δύσκολο στη μετακίνηση τους.
Τέλος, ο τελευταίος μύθος αναφέρει πως κατά τον 19ο αιώνα, την περίοδο της κατασκευής του Παρισινού μετρό, η γαλλική μπαγκέτα έκανε την εμφάνιση της επειδή ήταν πιο εύκολο να τυλιχθεί και να μοιραστεί στους εργάτες, χωρίς την χρήση μαχαιριού.
Επίσημο όνομα και Βάρος
Το 1920, η θέσπιση ενός νόμου έδωσε το όνομα και το βάρος στη γαλλική μπαγκέτα. Το βάρος θα έπρεπε να είναι 80 γραμμάρια και το ανώτατο μήκος της 40 εκατοστά.
Παρασκευή Μπαγκέτας
Μέχρι σήμερα η Γαλλία παράγει τις περισσότερες μπαγκέτες παγκοσμίως. Αν και ο αριθμός παραγωγής παγκοσμίως έχει μειωθεί, στη Γαλλία αγγίζει τα 16 τεμάχια ημερησίως. Τέλος, τα αρτοποιεία στη Γαλλία που παράγουν μπαγκέτες, παρουσιάζουν σχετική μείωση από το 1970. Καθώς πλέον η μεγαλύτερη πώληση συμβαίνει σε βιομηχανοποιημένους φούρνους και σε επαρχιακά σούπερ μάρκετ.