H Galette des Rois, η βασιλόπιτα των Γάλλων είναι το παραδοσιακό γλυκό της Γαλλίας. Στα ελληνικά σημαίνει η ”η πίτα του Βασιλιά” και αποτελεί το αντίστοιχο γλυκό με την δική μας πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα. Ωστόσο, την πίτα του Βασιλιά την κόβουν την ημέρα των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου). Την ημέρα αυτή οι Γάλλοι γιορτάζουν την Épiphanie (Θεοφάνια). Όλη την περιόδο των γιορτών από τον Δεκέμβριο μέχρι το Ιανουάριο, οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία στη Γαλλία πουλούν την πίτα του Βασιλιά.
Ποια είναι η προέλευση της galette des rois;
Η συγκεκριμένη πίτα ήταν αφιερωμένη σε μια ρωμαϊκή γιορτή, τα Στουρνάλια. Έτσι, όταν ένας σκλάβος έβρισκε το φλουρί στην πίτα γινόταν βασιλιάς για μια μέρα. Έπειτα την Χριστιανική περίοδο, η galette συνδέθηκε με την Γέννηση του Βασιλέα Ιησού. Επίσης, η παράδοση λέει πως η πίτα είναι μια αφιέρωση στους τρεις μάγους που πρόσφεραν δώρα στη γέννηση του Ιησού. Για αυτό το λόγο και η παρουσία του στέμματος, καθώς είναι ”η Ημέρα των Τριών Βασιλιάδων”. Τέλος, την σημερινή εποχή το έθιμο έχει ως εξής. Όποιος έβρισκε το φλουρί μέσα στην πίτα, δίνει το χάρτινο χρυσό στέμμα στον εκλεκτό της καρδιάς του. Έτσι τον χρίζει βασιλιά.
Το σχήμα της Galette και τι συμβολίζει;
To σχήμα της πίτας είναι στρογγυλό και δεν έχει αλλάξει από τα ρωμαϊκά χρόνια. Ακόμη, στην επιφάνεια της σχηματίζουν συμμετρικές αχτίδες που συμβολίζουν τον ήλιο. Ουσιαστικά, είναι ένας ύμνος για τον ήλιο και για το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει μετά τις 21 Δεκεμβρίου.
Κόψιμο της πίτας
Την πίτα οι Γάλλοι την κόβουν σε ισάριθμα κομμάτια, όσοι είναι οι καλεσμένοι. Ένα κομμάτι είναι για τη Μητέρα του Χριστού και ένα κομμάτι για τον πρώτο επισκέπτη του σπιτιού. Επίσης, οι Γάλλοι για να κάνουν πιο δίκαιη την διαδικασία στην εύρεση του φλουριού, βάζουν ένα μικρό παιδί κάτω από το τραπέζι και εκείνο επιλέγει ποιος θα πάρει το επόμενο κομμάτι της πίτας.
2 τρόποι παρασκευής της πίτας του βασιλιά και τα Feves.
Μπορούμε να βρούμε στην αγορά 2 τρόπους παρασκευής της πίτας. Η πρώτη είναι με σοκολάτα ή φρούτα κονφί και αυτή είναι μια πιο πρόσφατη παραλλαγή της παραδοσιακής πίτας. Ο δεύτερος τρόπος είναι και ο παραδοσιακός και πιο κλασικός, με σφολιάτα και κρέμα.
Τι είναι τα feves ;
Τέλος, τα feves δηλαδή το αντίστοιχο δικό μας φλουρί, είναι σημαντικό στοιχείο της galette. Feve σημαίνει κουκί και παλιά ήταν το φλουρί της πίτας. Από τον 18ο αιώνα σε κάθε πίτα έκρυβαν μια πορσελάνινη μινιατούρα. Οι μινιατούρες αυτές υπήρχαν και υπάρχουν σε διάφορα θέματα (λουλούδια, φυτά, ζώα).