You are currently viewing Lutèce : Το Παρίσι ως Ρωμαϊκή πόλη

Lutèce : Το Παρίσι ως Ρωμαϊκή πόλη

Πώς ήταν το Παρίσι ή αλλιώς Lutèce (Λουτέτια) την Ρωμαϊκή εποχή; Η ρωμαϊκή πόλη Lutèce ήταν το σημερινό Παρίσι την περίοδο της ρωμαϊκής εποχής. Πόλη χτισμένη στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, εκεί όπου βρίσκονται σήμερα πολλά ρωμαϊκά μνημεία. Κάποιοι ερευνητές πίστευαν πως το Παρίσι βρισκόταν μόνο στo Ιλ ντε λα Σιτέ (Île de la Cité), στο νησί του Σηκουάνα. Ωστόσο, μετά από ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή, το Παρίσι εκτεινόταν στα προάστια του Παρισιού, στη Ναντέρ.

η Ρωμαϊκή πόλη lutèce και τα κτίρια της

Ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης ήταν το Forum (Φόρουμ), το οποίο ήταν το έμβλημα της πολιτικής ζωής της πόλης. Το Φόρουμ ήταν δημόσιος χώρος και τμήμα της ρωμαϊκής αγοράς. Παράλληλα ήταν τόπος λατρείας, καθώς στο εσωτερικό υπήρχε ένας ναός. Επίσης, ένας άλλος πολύ σημαντικός δημόσιος χώρος ήταν τα Ιαματικά Λουτρά (Frigitarium). Τα λουτρά ήταν διακοσμημένα με μάρμαρο, πίνακες ζωγραφικής και μωσαϊκό. Τέλος, υπήρχε υδραγωγείο, παλέστρες, κονίστρα και η γνωστή Αρχαιολογική κρύπτη της Παναγίας των Παρισίων. Εκεί, είναι επισκέψιμο ένα τμήμα του αρχαίου λιμανιού της Lutèce.

Την ρωμαϊκή πόλη Lutèce την αναφέρει γραπτώς πρώτη φορά ο Ιούλιος Καίσαρας το 53 π.Χ. Ανέφερε πως η πόλη βρισκόταν στο νησάκι του Σηκουάνα. Πάντως το όνομα Παρίσι προέκυψε από το λατινικό ” civitas Parisiorum” (η πόλη των Παρισίων) το 360 μ.Χ, καθώς κάποιοι Παρίσιοι (Parisii) έμεναν στην περιοχή από τον 3ο αιώνα π.Χ.

Αρχαιολογική κρυπτή της ρωμαϊκής Πόλης Lutèce

Στην Αρχαιολογική Κρύπτη της Ιλ ντε λα Σιτέ, κάτω από την κρυπτή της Παναγίας των Παρισίων μπορεί να βρει κάνεις τα αρχαιολογικά κατάλοιπα της ρωμαϊκής εποχής. Θεμέλια σπιτιών, λουτρό, μέρη από τα τείχη της πόλης είναι μερικά από τα ευρήματα.

Για να γνωρίσει κάποιος τον ρωμαϊκό χαρακτήρα του Παρισιού, αρκεί μια επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου. Εκεί θα βρει διάφορα αντικείμενα της ρωμαϊκής εποχής, καθώς και στο Μουσείο Καρναβαλέ (Musée Carnavalet).

https://youtu.be/drrrYgYuZqg?si=ig7cRp9_jnp3YBQe

Αφήστε μια απάντηση