You are currently viewing Σαν σήμερα : 14η Ιουλίου, Εθνική Γιορτή της Γαλλίας, Ημέρα της Βαστίλης – Αφιέρωμα.

Σαν σήμερα : 14η Ιουλίου, Εθνική Γιορτή της Γαλλίας, Ημέρα της Βαστίλης – Αφιέρωμα.

14η Ιουλίου :  Εθνική Γιορτή της Γαλλίας (Fête Nationale Française)

Από το 1880 η 14η Ιουλίου αποτελεί την Εθνική Γιορτή της Γαλλίας. Αλλιώς, με την ονομασία  Ημέρα της Βαστίλης, ημέρα σημαντική για το αποκορύφωμα της Γαλλικής Επανάστασης. Επίσης, σε ένα πιο ιστορικό πλαίσιο, η ημέρα αυτή σημαίνει το τέλος της απόλυτης μοναρχίας στη Γαλλία.

Nine Alpha Jets from the French Air Force fly over the Champs-Elysées

Η Άλωση (κατάληψη) της Βαστίλης και πώς προήλθε η Ημέρα της Βαστίλης ;

Η Άλωση της Βαστίλης ήταν η αφετηρία της Γαλλικής Επανάστασης. Στις 11 Ιουλίου του 1789, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ’ προχωράει σε αποπομπή του Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Ζακ Νεκέρ (Νεκέρ ήταν αρκετά κοντά στις διεκδικήσεις των Γενικών Τάξεων). Ωστόσο, αυτή η πράξη του βασιλιά προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις και ξεσηκωμούς που οδήγησαν στην Άλωση της Βαστίλης.

Έτσι, τις επόμενες δύο μέρες η συγκρότηση ομάδων τις αστικής τάξης έχει ως στόχο το ξέσπασμα διαδηλώσεων και εξεγέρσεων στο Παρίσι την 12η και 13η Ιουλίου. Μετά από δυο μέρες συνεχόμενων εξεγέρσεων, οι στασιαστές έκαναν έφοδο στο Μέγαρο των Απομάχων. Στη συνέχεια, αφού είχαν κατασχέσει μεγάλο αριθμό όπλων, έφτασαν στην Βαστίλη  και τελικά κατάσχεσαν σφαίρες και πυρίτιδα.

Τέλος, μετά από πολιορκία ωρών, την 14η Ιουλίου το φρούριο της Βαστίλης έπεσε με την εισβολή του όχλου και με την αποφυλάκιση επτά κρατουμένων, καθώς επίσης και την αρπαγή πολεμοφοδίων. Έτσι προήλθε και η ονομασία ” Ημέρα της Βαστίλης”.

Τι ήταν η Βαστίλη ;

Η Βαστίλη ήταν φρούριο -φυλακή, στο οποίο οι φυλακισμένοι ήταν κυρίως πολέμαχοι του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ’ και ήταν σύμβολο της αυθαιρεσίας του μοναρχικού καθεστώτος. Είναι γνωστό πως στη Βαστίλη υπήρξε φυλακισμένος ένας σημαντικός εκπρόσωπος του Διαφωτισμού, ο Βολταίρος. Η Κάταληψη της Βαστίλης αποτελεί ορόσημο για τις διεκδικήσεις της αστικής τάξης (τραπεζίτες, έμποροι, βιομήχανοι επιχειρηματίες, υπάλληλοι) και η πτώση της συνοδεύτηκε με την γνώστη φράση ” Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη” (Liberté, Égalité, Fraternité). Τέλος, η Άλωση της Βαστίλης ήταν η πρώτη νίκη του γαλλικού λαού στην απόλυτη μοναρχία και την καταπίεση.

Célébrations – Εορτασμοί

Εορτασμοί και εκδηλώσεις οργανώνουν οι δήμοι στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας με πυροτεχνήματα και χορούς. Με πιο σημαντική την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οργανώνει κάθε χρόνο την ίδια μέρα γιορτή με σημαντικούς προσκεκλημένους στο Μέγαρο Ελιζέ.

Πηγή πληροφοριών :

https://fr.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Accueil_principal

https://gr.ambafrance.org/

La Bastille, Plate 57 from ‘Vues Pittoresques des Princepaux Édifices de Paris’” από Laurent Guyot, French, 1756 – 1808 and Antoine-Louis-François Sergent-Marceau, French, 1751 – 1847/ CC0 1.0

Αφήστε μια απάντηση