Οι τοπικές διάλεκτοι της Γαλλίας είναι κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς ήδη από το 2008 με βάση το Σύνταγμα. Τον 16ο αιώνα, η Γαλλία έχει ως επίσημη γλώσσα τη Γαλλική αναγνωρισμένη μέχρι και σήμερα από άρθρο 2 του Γαλλικού Συντάγματος. ΄Ομως, οι τοπικές διάλεκτοι ομιλούνται μέχρι και σήμερα παραδοσιακά από αρκετούς Γάλλους πολίτες στην μητροπολιτική Γαλλία και στις γαλλικές υπερπόντιες περιοχές (les langues régionales parlées en outre-mer).
Οι Τοπικές διάλεκτοι της Γαλλίας
Τοπικές διάλεκτοι : Βασκικά – η Βασκική γλώσσα (Le Basque)
Τα Βασκικά είναι μια από τις τοπικές διαλέκτους που μιλούν στη Χώρα των Βάσκων. Η Χώρα των Βάσκων βρίσκεται στα Πυρηναία , στη βορειοκεντρική Ισπανία και παράλληλα στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ο αριθμός ομιλητών της βασκικής είναι γύρω στους 750.000. Επίσης, τα Βασκικά αποτελούν τη μόνη γλώσσα στην Ευρώπη που δεν ανήκει σε κάποια γλωσσική οικογένεια. Τέλος, η γλώσσα είναι ανάμειξη της λατινικής και γαλλικής γλώσσας.
Τοπικές Διάλεκτοι : Καταλανικά – η Καταλανική γλώσσα (Le Catalan)
Τα Καταλανικά είναι η τοπική διάλεκτος που μιλούν οι κάτοικοι των Ανατολικών Πυρηναίων, νότια της Γαλλίας. Πιο συγκεκριμένα, αν και είναι επίσημα αναγνωρισμένη γλώσσα ευρύτερα, στην Γαλλία δεν είναι αναγνωρισμένη. Οι ομιλητές της καταλανικής γλώσσας είναι γύρω στους 125.000 και αρκετά écoles immersives (σχολεία όπου διδάσκουν την τοπική διάλεκτο, κυρίως δημοτικά) έχουν περίπου 1.000 μαθητές, ομιλητές της καταλανικής. Τέλος, η Καταλανική είναι επίσημη γλώσσα της Ανδόρρας και συνεπίσημη μαζί με τα ισπανικά σε τρεις περιφέρειες της Ισπανίας.
H Κορσική γλώσσα (Le Corse)
Στη Γαλλία, οι φυσικοί ομιλητές της κορσικής γλώσσας είναι 130.000. H Κορσική αποτελεί το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, νοτιοανατολικά της Γαλλίας στην οποία ανήκει και βόρεια της Σαρδηνίας. Η κορσική γλώσσα, τα τελευταία χρόνια είναι γλώσσα υπό εξαφάνιση.
Τοπική Διάλεκτος : H Οξιτανική γλώσσα (L’Occitan)
Η Οξιτανική γλώσσα (la langue d’oc) αποτελεί γλώσσα ομιλούμενη στην νότια Γαλλία ( 100.000 ομιλητές).
Η Βρετονική γλώσσα (Le Breton)
Η Βρετάνη είναι χερσόνησος στο δυτικό άκρο της Γαλλίας. Οι κάτοικοι της ομιλούν την βρετονική διάλεκτο ( 200.000 βρετόφωνοι ομιλητές), αρκετά γνωστή από τις τοπικές διαλέκτους. Ανήκει στις κελτικές ομάδες γλωσσών και πιο συγκεκριμένα συγγενεύει με την ουαλική και την κορνουαλική που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, αν και σε κάποια σχολεία (écoles immersives) διδάσκουν την βρετονική και αυτή ανήκει στις διαλέκτους υπό εξαφάνιση.
Η Αλσατική γλώσσα (l’Alsacien)
Η Αλσατική γλώσσα- διάλεκτος αποτελεί γερμανική διάλεκτο και την μιλούν κυρίως κάτοικοι του Στρασβούργου και των γύρω περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα μείγμα γαλλικής και γερμανικής γλώσσας με 600.000 φυσικούς ομιλητές.
Η Φλαμανδική γλώσσα (Le Flamand)
Η Φλαμανδική γλώσσα ανήκει στη ομιλούμενη διάλεκτο της Βόρειας Γαλλίας ( συγκεκριμένα στη Δουνκέρκη). Επίσης, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας την αναγνωρίζει από το 2022 ως διάλεκτο της Γαλλικής Φλάνδρας. Τέλος, αρκετά σχολεία ενθαρρύνουν την διδασκαλία της φλαμανδικής μετά από εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
Το 2021, ο Νόμος Molac ήταν αυτός που λειτούργησε σαν προστασία στις τοπικές διαλέκτους της Μητροπολιτικής Γαλλίας και θέσπισε μέτρα για την προστασία και την προώθηση αυτών των διαλέκτων στους τομείς κληρονομίας, εκπαίδευσης και δημοσίων υπηρεσίων, πηγαίνοντας κόντρα στην απαγόρευση που ήθελε να ψηφίσει το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας κατά των σχολείων που διδάσκουν τα βασικά μαθήματα στις τοπικές διαλέκτους (écoles immersives).