Το σπίτι του Μονέ (Claude Monet) είναι εγκατεστημένο στο χωρίο Giverny, στη Νορμανδία, 80 χιλιόμετρα δυτικά- βορειοδυτικά του Παρισιού. Ο Μονέ αγόρασε την έκταση το 1890 και υπολογίζουμε ότι έμεινε εκεί γύρω στο 1893, όταν ήταν 43 ετών.
Ήταν ένα σπίτι με καταπράσινα παράθυρα που του προσέφερε ηρεμία αλλά ταυτόχρονα και την έμπνευση για να ζωγραφίσει όλους αυτούς τους υπέροχους ιμπρεσιονιστικούς πίνακες, γνωστοί μέχρι και σήμερα. Ένας καταπράσινος κήπος με αμέτρητα πολύχρωμα λουλούδια αποτέλεσε το καταφύγιο του Μονέ μέχρι το θάνατο του. Για αυτό και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έζησε εκεί με την πολυάριθμη οικογένεια του : την σύντροφο του, τους δύο γιους τους και τα έξι παιδιά της.
Ο μονέ Ζωγράφος και Κηπουρός
Με τα χρόνια, ο Μονέ μεταμόρφωσε το σπίτι και τον κήπο, τον οποίο δημιούργησε προσωπικά ο ίδιος. Εκτός, από ζωγράφος του ιμπρεσιονιστικού κινήματος ήταν και κηπουρός. Λάτρευε τα λουλούδια για αυτό φύτευε πολλά είδη με διαφορετικά χρώματα. Επίσης, η έμπνευση που αντλούσε από το φως και τα λουλούδια τον βοήθησε να δημιουργήσει τους πιο διάσημους πίνακες του. Φρόντιζε και φύτευε λουλούδια στον κήπο του με βάση το φως (ζεστά χρώματα / ψυχρά χρώματα).
Για παράδειγμα, η λίμνη με τα νούφαρα και η ξακουστή ιαπωνική γέφυρα ήταν ένα από τα πιο όμορφα τοπία στον κήπο του. Το τοπίο αυτό αποτέλεσε έμπνευση για το θαυμάσιο έργο του Νούφαρα/ Nyphéas.
Το σπίτι του Μονέ (το εσωτερικό)
Τραπεζαρία
Για να μάθετε περισσότερα για το σπίτι του Μονέ αρκεί να κάνετε μια επίσκεψη στο Giverny. Αρχικά, είναι αρκετά ευρύχωρο για να χωράει όλα τα μέλη της οικογένειας. Ένας πρώτος επισκέψιμος χώρος είναι η τραπεζαρία σε κίτρινο χρώμα, αρκετά μεγάλη και ηλιόλουστη. Έτσι και αλλιώς, αυτό που λάτρευε ο Μονέ σε αυτό το σπίτι ήταν το φως που έμπαινε διάφορες ώρες της ημέρας. Επίσης, με μια πρώτη ματιά, μπαίνοντας στην τραπεζαρία καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο θαυμασμό και επιρροή άσκησε σε αυτόν η ιαπωνική τέχνη.
Σαλόνι – Ατελιέ
Ο Μονέ στο σαλόνι του είχε πολλούς πίνακες. Ήταν ταυτόχρονα και το ατελιέ στο οποίο τελειοποιούσε τα έργα του. Με έντονο στοιχείο το φως, το σαλόνι λειτουργούσε σαν ο χώρος της προσωπικής του έμπνευσης. Τέλος, σε όλους τους τοίχους περιμετρικά του σαλονιού είχε κρεμασμένους τους πίνακες του. Λέγεται πως τους συγκεκριμένους πίνακες δεν τους είχε προς πώληση.
Το υπνοδωμάτιο του Μονέ
Στον δεύτερο όροφο του σπιτιού βρισκόταν το υπνοδωμάτιο του Μονέ. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του δωματίου ήταν το παράθυρο του. Με απερίγραπτη θέα στον καταπράσινο κήπο του, ο Μονέ κάθε πρωί αγνάντευε το φως του ήλιου, το φως που τόσο αγαπούσε και το αποτύπωνε στους πίνακες του. Στο υπνοδωμάτιο του άφησε την τελευταία του πνοή το 1926 σε ηλικία 86 ετών.
Pingback: Gustave Caillebotte: ο ξεχασμένος ιμπρεσιονιστής