You are currently viewing Στρασβούργο : η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων!

Στρασβούργο : η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων!

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ήδη από το Μεσαίωνα, το Στρασβούργο (Strasbourg) κατέχει τον τίτλο ”Η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων”. Και αυτό γιατί λένε πως από εκεί ξεκίνησε το έθιμο του στολισμού του χριστουγεννιάτικου έλατου. Είναι πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της Αλσατίας, βορειοανατολικά της Γαλλίας και συνορεύει με την Γερμανία και την Ελβετία.

Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο είναι η πρώτη που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1570. Το όνομα αυτής Christkindelsmärik όπου στα Αλσατικά σημαίνει ” Η αγορά του Μικρού Χριστού”. Εκεί θα βρείτε ό,τι μπορεί να ζητάει η όρεξη σας. Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, pretzel, καραμελωμένα μήλα, ζεστό κόκκινο κρασί, μπίρες γερμανικές παραγωγής και το ξακουστό Bratwurst (hot dog). Ακόμη, μπορείτε να δοκιμάσετε λαχταριστές παραδοσιακές γερμανικές γεύσεις, κρέπες και τις πιο ωραίες τάρτες φλαμπέ (tarte flambée), που μοιάζουν σαν πίτσες αλά Γαλλικά. Τέλος, η αγορά αυτή επεκτείνετε σε όλο το κέντρο της πόλης, μέσα στα μικρά στενά σοκάκια, στις πλατείες, σχηματίζοντας έτσι μια ενιαία χριστουγεννιάτικη αγορά.

Photo, unsplash.

Petite France (Μικρή Γαλλία)

Το ιστορικό κέντρο στο Στρασβούργο αποτελεί ουσιαστικά και το στολίδι της πόλης. Με το όνομα Petite France, το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης διασχίζει ο ποταμός Ιλ, με τα μικρά κανάλια και τα χρωματιστά μεσαιωνικά σπίτια. Επίσης, η παραμυθένια γειτονιά, πάνω στο νησί Grande Île ( Μεγάλο Νησί) αποτελεί και αυτή όπως και όλη η Petite France, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco (1988). Μικρές και γραφικές γέφυρες ενώνουν το Grande Île με την Petite France δημιουργόντας μια μοναδική αρχιτεκτονική. Τέλος, το όνομα ”Μικρά Γαλλία” δεν αποτελεί στοιχείο του γραφικού χαρακτήρα της συνοικίας, αλλά έχει άλλο ιστορικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, τον 15ο αιώνα χτίστηκε στον νησί ”Ξενώνας Συφίλης” , σαν θεραπευτήριο των ατόμων με σύφιλη. Η συγκεκριμένα ασθένεια είχε την ονομασία ”ασθένεια των Γάλλων”.

Photo, unsplash.

Πλατεία Kléber και το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Η πλατεία Kléber είναι η κεντρική και μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, καθώς αποτελεί και το εμπορικό κέντρο της. Αρχικά, πήρε το όνομα της από τον πρωτεργάτη της Γαλλικής Επανάστασης Jean-Baptiste Kléber, γεννημένος στο Στρασβούργο το 1753. Κάθε χρόνο πριν τα Χριστούγεννα, ο δήμος της πόλης στήνει εκεί το ιστορικό χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης με διαφορετικά στολίδια και φωτισμούς ανά έτος. Το ύψος είναι στα 30 μέτρα και είναι ειδικά επιλεγμένο από τα δάση της Αλσατίας. Μέσω Κρατικής Έρευνας και σε συνεργασία με το Εθνικό Γραφείο Δασολογίας της Γαλλίας γίνεται η επιλογή του δέντρου. Η έρευνα ξεκινάει ήδη από τον Μάρτιο. Επιπλέον, τις γιορτές στην πλατεία Kléber οι κάτοικοι απολαμβάνουν το παγοδρόμιο της πόλης.

Photo, unsplash.

ο Μεγάλος Καθεδρικός Ναός στο Στρασβούργο

Ο Καθεδρικός της Παναγίας του Στρασβούργο είναι και ο μεγαλύτερος Καθεδρικός του Στρασβούργου. Μεταξύ 1647 και 1874 αποτελούσε το ψηλότερο κτίριο παγκοσμίως.Έχει γοτθική αρχιτεκτονική με αρκετά ρωμαϊκά στοιχεία. Το έτος κατασκευής του χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και μοιάζει αρκετά με την Παναγία των Παρισίων. Τελικά, ο Ναός ολοκληρώθηκε το 1439.

Photo, unsplash

Παραδοσιακά εστιατόρια Winstubs

Τα Winstubs είναι μικρά αλσατικά παραδοσιακά εστιατόρια με τοπικές λιχουδιές και άφθονο τοπικό κρασί. Συνήθως, στα μικρά αυτά ζεστά εστιατόρια με τα καρό τραπεζομάντηλα, τα απογεύματα οι εργάτες έτρωγαν και συζητούσαν. Σε αυτά τα εξαιρετικά μικρά εστιατόρια μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά αλσατικά κρασιά και τοπικές γεύσεις.

Winstubs στη Μικρά Γαλλία.

Αφήστε μια απάντηση