You are currently viewing Πρωτοχρονιά στη Γαλλία. Πως γιορτάζεται;

Πρωτοχρονιά στη Γαλλία. Πως γιορτάζεται;

Η Πρωτοχρονιά στην Γαλλία δεν διαφέρει πολύ και από τις άλλες χώρες. Είναι μια σημαντική γιορτή εορτασμού του Νέου Έτους (Nouvel An). Πριν πολλά χρόνια δεν υπήρχε συγκεκριμένη ημερομηνία για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, αλλά από το 1564 επιλέχθηκε η ημερομηνία 1η Ιανουαρίου. Κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η επιλογή της συγκεκριμένης μέρας έγινε λόγω της ουδετερότητας από άλλους εορτασμούς, εκκλησιαστικούς ή λαϊκούς. Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται και στη Γαλλία με μεγάλη μεγαλοπρέπεια.

Η Παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Γαλλία (31 Δεκεμβρίου) έχει σχέση με τον Άγιο Σιλβέστρο. Το όνομα της γιορτής ήταν προς τιμήν του Πάπα, που καθιέρωσε τον Χριστιανισμό.

Πρωτοχρονιά στη Γαλλία : το γιορτινό τραπέζι

Στη Γαλλία, οι Γάλλοι υποδέχονται τον καινούργιο χρόνο με οικογένεια ή φίλους, στο γιορτινό τραπέζι. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς (Le Réveillon), βασικό πιάτο στο γιορτινό τραπέζι είναι το κρέας και πιο συγκεκριμένα σπιτικό λουκάνικο, ψητό μοσχάρι ή χοιρινό στο φούρνο. Την τιμητική της θέση στο γιορτινό τραπέζι έχει η γαλαπούλα, το φουά γκρά (le foie gras) και κάποια θαλασσινά όπως τα μύδια. Επίσης, πατάτες βραστές ή ψητές και σαλάτες λαχανικών συνοδεύουν το γιορτινό τραπέζι. Οι σούπες είναι αρκετά δημοφιλείς στο γαλλικό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ακόμη, για επιδόρπιο σερβίρουν τον ξακουστό γαλλικό κορμό, πουτίγκες, κέικ και μικρά γλυκά. Τέλος, οι Γάλλοι λάτρεις του ποτού απολαμβάνουν μαζί με το φαγητό γαλλικά κρασιά, κονιάκ και άφθονη σαμπάνια.

Πρωτοχρονιά στη Γαλλία : το κούτσουρο ως σύμβολο

Στη Γαλλία, το δέντρο έχει ιερό και συμβολικό χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, το κούτσουρο το ποτίζουν με λάδι και κρασί και το ρίχνουν στη φωτιά. Έτσι, καθαρίζουν τον χώρο από την αρνητικότητα. Από την άλλη τα κάρβουνα της φωτιάς φέρνουν καλή τύχη!

Γιορτινό τραπέζι στον Καναδά.

Στον Καναδά, δεν διαφέρουν πολλοί οι εορτασμοί της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς και της 1ης Ιανουαρίου. Συγγενείς και φίλοι γευματίζουν όλοι γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Ένα παραδοσιακό γιορτινό πιάτο στο Κεμπέκ (Québec) είναι η Tourtière (Τουρτιέ). Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί μια μορφή κρεατόπιτας με κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό.

Αφήστε μια απάντηση