You are currently viewing Το Πάσχα στη Γαλλία

Το Πάσχα στη Γαλλία

Το Πάσχα στη Γαλλία είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης για πολλές χώρες. Αρχικά, οι Γάλλοι γιορτάζουν την Μεγάλη Εβδομάδα (La Semaine Sainte) μέσα από διάφορα έθιμα και παραδόσεις που υπάρχουν ανά τους αιώνες. Οι εκκλησίες είναι ανοιχτές την Μεγάλη Εβδομάδα και τιμούν τα Πάθη του Χριστού. Το Πάσχα για τους Καθολικούς, καθώς και η Ανάσταση, συμβολίζουν την Αναγέννηση της Ζωής, τη Νίκη επί του Θανάτου.

Το Πάσχα στη Γαλλία ξεκινάει από την Κυριακή των Βαΐων (Le Dimanche des Rameaux) όπου ο κόσμος πηγαίνει με βάγια για να τα ευλογίσουν οι ιερείς. Επίσης, η Κυριακή των Βαΐων έχει πάρει και το όνομα Ανθισμένο Πάσχα (Pâques Fleuries). Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, σε πολλές γαλλικές πόλεις οργανώνονται παρελάσεις και πομπές.

Πάσχα στη Γαλλία : Ιπτάμενες Καμπάνες

Το έθιμο Ιπτάμενες Καμπάνες (Les Cloches Volantes) είναι από τα πιο σημαντικά στη Γαλλία, καθώς πίσω από αυτό υπάρχει ένας ολόκληρος μύθος. Κάθε χρόνο, ο μύθος λέει, πως οι καμπάνες εγκαταλείπουν τις πόλεις της Γαλλίας. Στη συνέχεια, πηγαίνουν πετώντας στο Βατικανό, στη Ρώμη για να πάρουν την ευλογία του Πάπα. Αφού πάρουν την ευλογία, μαζεύουν σοκολατένια αυγά και επιστρέφουν πίσω στη θέση τους. Έτσι, έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους. Την Κυριακή του Πάσχα ηχούν χαρμόσυνα και φέρνουν το μήνυμα της Ανάστασης.

το έθιμο με τις φωλιές

Ένα άλλο έθιμο την περιόδο του Πάσχα είναι οι πασχαλινές φωλιές. Το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνουν φωλιές στα σπίτια και στους κήπους προκειμένου οι λαγοί να φέρουν τα σοκολατένια αυγά. Τα τελευταία τα έχουν φέρει οι καμπάνες που ήρθαν από την Ρώμη. Έτσι, την Κυριακή του Πάσχα τα παιδιά ψάχνουν να βρουν τα σοκολατένια αυγά για να τα βάλουν στο γιορτινό τραπέζι. Αυτό το έθιμο έχει την ονομασία Κυνήγι Αυγών (La chasse aux oeufs).

το Πασχαλινό Φαγητό

Στη Γαλλία, την περίοδο του Πάσχα, η κατανάλωση σοκολάτας είναι μεγάλη. Σοκολατένια αυγά, λαγουδάκια, καμπάνες πωλούνται παντού. Υπάρχουν ειδικά εργαστήρια σοκολάτας (les chocolateries) που έχουν ειδίκευση στην παραγωγή σοκολάτας. Επίσης, οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία παράγουν και πουλούν μπισκότα σε διάφορα σχήματα.

Η Μεγάλη Παρασκευή (Le Vendredi Saint) για τους Γάλλους είναι μέρα νηστείας.

Την Κυριακή του Πάσχα ( Le Jour de Pâques) οι Γάλλοι εκτός από τις σοκολάτες, τρώνε ψητό αρνί με λαχανικά ή ψητό χοιρινό. Επίσης, έχουν και αυτοί το παραδοσιακό τσουρέκι (La Gâche de Pâques).

Joyeuses Pâques à toutes et à tous!

Αφήστε μια απάντηση