You are currently viewing Μετα-Ιμπρεσιονισμός στη Γαλλία.

Μετα-Ιμπρεσιονισμός στη Γαλλία.

Ο Μετα-Ιμπρεσιονισμός στη Γαλλία ήταν καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Αρχικά, τα πρώτα Μετα-Ιμπρεσιονιστικά κινήματα έκαναν την εμφάνιση τους μέσα από διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα. Είχαν σαν στόχο να ξεφύγουν από τις νατουραλιστικές και ρεαλιστικές τάσεις του Ιμπρεσιονισμού. Έτσι, πέρασαν σε πιο μοντέρνες, συμβολικές και φανταστικές απεικονίσεις για τα δεδομένα της εποχής. Αυτό, επηρέασε κυρίως καλλιτεχνικά την ζωγραφική.

George Seurat, Un dimanche après-midi à l’Île de la Grande Jatte (1884-1886), Art Institute of Chicago.

Καλλιτέχνες και μετα-Ιμπρεσιονισμός

Ο Βαν Γκογκ αν και γεννημένος στην Ολλανδία, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής του πορείας στη Γαλλία. Εκεί επηρέασε την ζωγραφική με την αφηρημένη του τέχνη. Επίσης, ο Ζωρζ Σερά (George Seurat) επηρεασμένος από τη θεωρία του Ιμπρεσιονισμού, προώθησε το ρεύμα του Πουαντιγισμού (Pointillisme) και ακολούθησε ο Πωλ Σινιάκ (Paul Signac).

Ακολούθησαν και άλλοι καλλιτέχνες όπως ο Πωλ Σεζάν (Paul Cézanne), ο Πωλ Γκωγκέν (Paul Gauguin), οι οποίοι είχαν εξίσου επιρροές από τον Ιμπρεσιονισμό.

Paul Cézanne, Les Grandes Baigneuses, 1899-1906, Philadelphia Museum of Art

Το κίνημα των Nabis

Την περίοδο που το κίνημα του Μετα-Ιμπρεσιονισμού άνθισε, μια ομάδα νέων Γάλλων ζωγράφων στο Παρίσι, το ονομαζόμενο Κίνημα των Nabis (1888-1900) εμφανίστηκε. Όλοι οι καλλιτέχνες του κινήματος αυτού ήταν υποστηρικτές της αλλαγής και της ανανέωσης της ζωγραφικής. Εκπρόσωποι ήταν ο Πωλ Σερυζιέ (Paul Sérusier), ο Πιέρ Μπονάρ (Pierre Bonnard), ο Εντουάρ Βιγιάρ (Édouard Vuillard) και ο Μωρίς Ντενί (Maurice Denis). H ομάδα αυτή πίστευε ότι η τέχνη φέρει καθαρά στοιχεία συμβολισμού και δεν αποτελεί μόνο απεικόνιση της φύσης. Τέλος, το κίνημα αυτό ώθησε την τέχνη από τον ακαδημαϊσμό και τον ιμπρεσιονισμό, στην συμβολική, αφηρημένη και έπειτα στην πρώιμη μοντέρνα τέχνη. Ήταν σαν να λέμε ένα μεταβατικό καλλιτεχνικό κίνημα.

Κλουασονισμός

Τέλος, ο Κλουασονισμός (Cloisonnisme) ήταν ένα καλλιτεχνικό ρεύμα που συγγενεύει αρκετά με τον Μετα-Ιμπρεσιονισμό. Στοιχεία του κινήματος είναι τα έντονα χρώματα. Εκπρόσωποι του ήταν ο Πωλ Γκωγκέν (Paul Gauguin), o Λουί Ανκετέν (Louis Anquetin) και ο Εμίλ Μπερνάρ (Émile Bernard).

Paul Gauguin, Le Christ Jaune, 1887, Galerie d’art Albright-Knox, Buffalo

Πηγή φωτογραφιών : https://www.wikipedia.fr/

Αφήστε μια απάντηση