Η Μαρινιέρα (la marinière), το χαρακτηριστικό ναυτικό μπλουζάκι με τις μπλε ρίγες είναι διάσημο. Πολλές γυναίκες το προτιμούν φορεμένο με casual ή με βραδινό ντύσιμο. Έχει μακρά ιστορία, που έχει έρθει από την Ρωσία. Αρχικά, ήταν δανεισμένο από το τσαρικό ναυτικό και υιοθετημένο από το στυλ των ναυτικών και των εμπόρων. Έπειτα, έγινε χαρακτηριστικό μπλουζάκι της στολής των στρατιωτών και των ναυτικών στο Εθνικό Ναυτικό της Γαλλίας. Για να γνωρίσουμε, όμως, την ιστορία του.
Μαρινιέρα : Ιστορική Αναδρομή
Στην αρχή της ιστορίας, το ριγέ μπλουζάκι ήταν χαρακτηριστικό των περιθωριοποιημένων ανθρώπων (ταξιδιώτες, ναυτικοί, πόρνες). Κάποιες φορές υποδήλωνε το γυναικείο ένδυμα που κάλυπτε τον μπούστο και κάποιες φορές έκρυβε την κοιλιά των εγκύων γυναικών. Έπειτα, το 1858, το Γαλλικό Ναυτικό εισήγαγε το ριγέ μπλουζάκι στον κατάλογο των Ναυτικών στολών. Η στολή του Γάλλου Ναυτικού υιοθετήθηκε από πολλά έθνη με την πάροδο του χρόνου. Το 1877, και το Βασιλικό Ναυτικό της Ολλανδίας συμπεριέβαλε αυτό το ένδυμα στους κανονισμούς του για τις στολές. Μέχρι, το 1965, η μαρινιέρα εξαφανίστηκε από τις ολλανδικές στολές. Επίσης, έγινε η παραδοσιακή στολή των γονδολιέρηδων στην Βενετία.
Μόδα και ριγέ μπλούζα
Η Coco Chanel ήταν η πρώτη που εισήγαγε το mariner style. Από τα παραθαλάσσια θέρετρα που σύχναζε, εμπνεύστηκε από τους ντόπιους ναυτικούς και έβαλε την μαρινιέρα στην δεύτερη μπουτίκ της, στο Ντόβιλ. Έτσι, η ρίγα γίνεται πολυτελής και απλώνεται σε όλη την επικράτεια. Ένας άλλος πολύ γνωστός σχεδιαστής , ο Karl Lagerfeld έβαλε την γαλλική μαρινιέρα στις καλοκαιρινές του συλλογές με έτοιμα ρούχα με τον τίτλο ”Croisière 15”. Την επόμενη δεκαετία, η ρίγα μπήκε και στον κινηματογράφο και φορέθηκε από τον Jean Seberg και την Brigitte Bardot (Le Mépris). Στον κινηματογράφο του 1940, πόζαραν με ναυτικό ριγέ τοπ ο Jean Cocteau, o Pablo Picasso, η Brigitte Bardot και ο Mime Marceau. Τέλος, ο γνωστός και καταξιωμένος σχεδιαστής Jean-Paul Gaultier έμεινε πιστός στο sailor top για αρκετές δεκαετίες από το 1978 μέχρι το 1983.