You are currently viewing Σύντομο μάθημα στην Γαλλική Ιστορία της Τέχνης και στους πιο διάσημους καλλιτέχνες.

Σύντομο μάθημα στην Γαλλική Ιστορία της Τέχνης και στους πιο διάσημους καλλιτέχνες.

Η Γαλλία έχει μια πλούσια ιστορία όσον αφορά την τέχνη. Από την Αναγέννηση μέχρι το κίνημα του Ιμπρεσιονισμού έχει συμβάλλει σημαντικά στον κόσμο της τέχνης με σημαντικούς εκπροσώπους. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε τους πιο διάσημους Γάλλους καλλιτέχνες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην γαλλική ιστορία της τέχνης.

Leonardo Da Vinci – Ιταλικής καταγωγής, σημαντικός για την Γαλλική Ιστορία της Τέχνης

Ο παγκοσμίως γνωστός Leonardo Da Vinci, γεννημένος στην Ιταλία, πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι της καλλιτεχνικής του ζωής στη Γαλλία υπό την αιγίδα του βασιλιά Φραγκίσκου Α’. Δεν ανήκει στους Γάλλους καλλιτέχνες, αλλά έχει άμεση επαφή με αυτήν. Το πιο διάσημο αριστούργημα του, η Μόνα Λίζα, πλέον βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Κάθε χρόνο χιλιάδες λάτρεις της τέχνης που επισκέπτονται τη Γαλλία και το Μουσείο του Λούβρου για να την θαυμάσουν. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να τον θεωρήσουμε ως αναπόσπαστο καλλιτέχνη της γαλλικής ιστορίας της τέχνης.

Léonard De Vinci, La Joconde ou Le Portrait de Mona Lisa, 1503-1506, Musée du Louvre, Paris

Claude Monet

Πρωτοπόρος του ιμπρεσιονιστικού κινήματος , ο Claude Monet είναι γνωστός για τα όμορφα τοπία του και τη γοητεία του με την αποτύπωση του παιχνιδιού του φωτός στον καμβά. Ήταν και είναι ο πιο γνωστός από τους Γάλλους καλλιτέχνες στην γαλλική ιστορία της τέχνης παγκοσμίως. Μια σειρά από πίνακες που απεικονίζουν νούφαρα. Τα ”Νούφαρα” (Les Nymphéas), είναι εμβληματικά δείγματα της μαεστρίας του στο χρώμα και το φως. Στο Παρίσι, στο γνωστό μουσείο Musée de l’Orangerie υπάρχουν οχτώ μεγάλες συνθέσεις των Nymphéas.

Musée de l’Orangerie, Paris, France

Edgar Degas

Γνωστός για τους εξαίσιους πίνακες και τα γλυπτά του που απεικονίζουν χορευτές, ο Edgar Degas ήταν εξέχουσα προσωπικότητα στο κίνημα των ιμπρεσιονιστών. Η ικανότητα του να συλλαμβάνει την κίνηση και να μεταδίδει μια αίσθηση φευγαλέων στιγμών μέσα από το έργο τέχνης του είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. To ”La Classe de Ballet” (The Dance Class) και η ”La Petite Danseuse de quatorze ans ” (Little Dancer of Fourteen Years) είναι από τα πιο διάσημα έργα του.

Edgar Degas, La Classe de Danse, 1871-1874, Musée d’Orsay, Paris

Henri Matisse

Ο Henri Matisse είναι περισσότερο γνωστός για την τολμηρή χρήση του χρώματος και τη συμβολή του στο Φωβιστικό Κίνημα. Ειδικότερα τα έργα τέχνης του παρουσιάζουν ζωντανές αποχρώσεις και μια αίσθηση ενέργειας που αιχμαλωτίζουν τον θεατή. Όπως για παράδειγμα οι πίνακες ” La Danse” (The Danse) και ”Le bonheur de vivre” (The Joy of Life). Έτσι, η επαναστατική προσέγγιση του Matisse στο χρώμα και τη μορφή αμφισβήτησε τις παραδοσιακές καλλιτεχνικές συμβάσεις. Επίσης, σημαντικός στην ιστορία της γαλλικής τέχνης.

Henri Matisse, La Danse, 1910, The Hermitage, St. Petersburg
Henri Matisse, Le Bonheur de Vivre, 1905-1906, The Barnes Foundation, Philadelphia, United States

Pierre-Auguste Renoir

Ο Renoir είναι μια ακόμη εξέχουσα προσωπικότητα του ιμπρεσιονιστικού κινήματος. Ειδικότερα, είναι γνωστός για τις αριστοτεχνικές απεικονίσεις οικείων και χαρούμενων σκηνών. Οι πίνακες του, όπως ο πίνακας ” Le Déjeuner des canotiers ” (Luncheon of the Boating Party) και ο ” Bal du moulin de la Galette ” (Dance at the Moulin de la Galette), μεταφέρουν μια αίσθηση ευχαρίστησης και αποτυπώνουν την ουσία της παριζιάνικης ζωής στα τέλη του 19ου αιώνα.

Pierre-Auguste Renoir, Bal du moulin de la Galette, 1876, Musée d’Orsay, Paris
Pierre-Auguste Renoir, Le Déjeuner des canotiers, 1880-1881, The Philipps Collection, Washington, United States

Pablo Picasso

Αν και ο Picasso ήταν γεννημένος στην Ισπανία, η καλλιτεχνική του καριέρα άνθισε στη Γαλλία. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος ίδρυσε το κυβιστικό κίνημα, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόταν την τέχνη. Τέλος, τα καινοτόμα έργα του Picasso, συμπεριλαμβανομένων των ”Les Demoiselles d’ Avignon” (The Ladies of Avignon) και ”Guernica”, συνεχίζουν να επηρεάζουν καλλιτέχνες σε διάφορους κλάδους.

Pablo Picasso, Les Demoiselles d’Avignon, 1907, Museum of Modern Art (MoMa), New York City

Αυτοί είναι λίγοι από τους διάσημους Γάλλους και μη καλλιτέχνες που θα πρέπει να γνωρίζετε. Κάθε καλλιτέχνης φέρνει μια μοναδική προοπτική στο καλλιτεχνικό τοπίο, προβάλλοντας την ποικιλομορφία και την καινοτομία που περιλαμβάνει η γαλλική ιστορία της τέχνης. Αν λατρεύετε την τέχνη, η εξερεύνηση των έργων αυτών των διάσημων Γάλλων καλλιτεχνών θα εμπλουτίσει αναμφίβολα την κατανόηση και την εκτίμηση σας για τον κόσμο της τέχνης στο σύνολο του. Για αυτό μην διστάσετε να γνωρίσετε τη γαλλική τέχνη μέσα από τους κύκλους των μαθημάτων μας σχετικά με τη Γαλλική Γλώσσα & Τέχνη.

Πηγή φωτογραφιών : wikipedia.org

This Post Has 3 Comments

Αφήστε μια απάντηση