You are currently viewing Άγιος Νικόλαος, η έμπνευση του Άγιου Βασίλη της Γαλλίας

Άγιος Νικόλαος, η έμπνευση του Άγιου Βασίλη της Γαλλίας

Όπως και σε άλλους πολιτισμούς, έτσι και στην Γαλλία ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί έμπνευση του σημερινού Άγιου Βασίλη. Αρχικά, ο Άγιος Βασίλης είναι ένα μυθικό πλάσμα, ενώ ο Άγιος Νικόλαος υπήρχε πραγματικά από τότε που ήταν επίσκοπος των Μύρων, εμπορικής πόλης της Μικράς Ασίας (σημερινή Τουρκία) τον 3ο-4ο αιώνα.

Ο άγιος Νικόλας αποτελεί έμπνευση του Σημερινού Άγιου βασίλη

Σαν φιγούρες και οι δύο προσφέρουν δώρα, στοιχείο που προκύπτει από αρχαίες δοξασίες. Στην πραγματικότητα αποτελούν μασκοφόρους του χειμώνα, τη σκοτεινή και στείρα εποχή πριν από την επιστροφή της άνοιξης. Η εμφάνιση τους έγινε στα καρναβάλια της Πρωτοχρονιάς μοιράζοντας ξηρούς καρπούς ή κέικ και συμβολίζοντας τις ηλιόλουστες μέρες, το φως και την αφθονία. Ο Άγιος Νικόλαος αποτέλεσε αυτή την φιγούρα από τον Μεσαίωνα και ενέπνευσε τον χαρακτήρα του Άγιου Βασίλη.

Ο άγιος Νικόλαος, ένας χαρακτήρας χαρούμενος και παχουλός

Αρχικά, οι θρύλοι του Αγίου Νικολάου τον έκαναν προστάτη των ναυτικών. Τους είχε σώσει από την καταιγίδα. Των εμπόρων γιατί είχε φυλάξει την πόλη του από την πείνα, αλλά και των κρατουμένων και των δικηγόρων επειδή είχε απελευθερώσει αιχμαλώτους. Το 1087, Ιταλοί ναυτικοί από το Μπάρι μετέφεραν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου πίσω στην πόλη τους, φοβούμενοι τη δράση των Απίστων στη Μικρά Ασία. Από εκεί, ένας ιππότης της Λωρραίνης έφερε πίσω ένα λείψανο το οποίο τοποθέτησε στο Saint-Nicolas-de-Port. Η λατρεία του Αγίου Νικολάου στη Λωρραίνη επικαλέστηκε τις γερμανικές πεποιθήσεις. Αυτές του θεού Όντιν που περπάτησε στον ουρανό με το άλογό του και του Άγριου Κυνηγού που πέρασε με την ομάδα του τις νύχτες του χειμώνα με την αινιγματική πομπή του.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν αυτός που έφεραν μαζί τους οι πρώτοι Αμερικανοί άποικοι στη Βόρεια Αμερική τον 17ο αιώνα. Εκεί έδωσε σταδιακά τα χαρακτηριστικά του στον Άγιο Βασίλη. Σε ένα ποίημα (1822), ο Κλέμεντ Κλαρκ Μουρ κάνει τον Άγιο Νικόλαο έναν μικροσκοπικό χαρακτήρα, στρογγυλό και χαρούμενο με ρούχα «αιθάλης» που έρχεται με ένα έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι και κατεβαίνει τις καμινάδες για να καταθέσει δώρα. Γύρω στο 1860, ο Thomas Nast σχεδίασε τον Άγιο Βασίλη, φέρνοντάς τον από τον Βόρειο Πόλο. Τα ρούχα του ήταν συχνά κόκκινα. Τέλος, γύρω στο 1930, μια διαφημιστική καμπάνια της Coca-Cola καθιέρωσε την εικόνα της σε όλο τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση